Date/Time
Date(s) - 10.11.2023 - 12.11.2023
10:00

Location
грод Елена, Площада

Categories


От 10 до 12 ноември 2023 година ще се проведе Десетото издание на Празника на Еленския бут в град Елена, област Велико Търново. Фестивалът събира гости от страната и чужбина – близо 50 хиляди изпълниха улиците на възрожденска Елена общо за трите дни в изданието през 2022 г.

Организаторите от Община Елена и Местният съвет по туризъм се грижат да не липсва добро настроение, вкусни мезета и кулинарни специалитети. Кътовете за хранене предлагат всевъзможни изкушения, апетитни еленски бутове ще бъдат окачени по витрини и интересни дървени констукции. Улиците се изпълват със занаятчии и търговци – не само местни, но и от всички краища на България.

Празник на Еленския бут 2023

Концерти, томболи, забавни игри са само част от празника. Много атрактивен е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения, демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето.

Празникът на еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух, които оживяват чрез пресъздаване на съхранените през годините традиции и обичаи на еленчани.

Сигурно се чудите как да си приготвите еленски бут у дома. Трудно изглежда, но не и невъзможно, ако следвате съветите на бай Сава Ковачев от Елена. Почти няма къща в Елена, в която да не се приготвя „бут по еленски“.

Вижте как се прави Еленския бут и други интересни факти за него от Merudia.bg

Facebook страница

ПРОГРАМА

4 коментара

  1. Аз съм физиотерапевт и нутриционист,бих искала да участвам с малък щанд за консултация и природни продукти на CALIVITA. KA .BG като неин партньор и може би диагностичен апарат.

  2. Кога е зарята?Кой ден и в колко часа???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *