Date/Time
Date(s) - 29.08.2021
8:00 - 15:00

Location
с. Смилец, местност "Гизлиджа"

Categories


Кметското наместничество в село Смилец, Народно читалище „Светлина-1906“ – с. Смилец и Община Силистра, канят всички желаещи да наблюдават и участват в направата на динен маджун на 29 август 2021 г., неделя.

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун ще се проведе за шести път в силистренското село Смилец в местността „Гизлиджа“. Началото на Празника е от 8:00 часа.

Подготовката на Празника започва още през май със засаждането на бостана. Тази година реколтата от дини е добра и ще има достатъчно за варенето на маджуна, наричан още бедняшки мед и характерен за добруджанския край.

Към моменти от празничната програма са и ателиета със следното съдържание:

– „Уча се да точа баница заедно с баба“ – ателие за домашна баница на пещ;

– „Феерия от дини“ – ателие за направа на фенери от дини, динени фигурки и др.;

– „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст от 0-10 години“ – дефиле на оригинална автентична носия на деца.

Идеята е възникнала като част от календарния план на местното читалище преди години, а подготовката за деня започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес „от нивата – до тавата“ е интересен за различните поколения, които участват в дейностите. При засяването бабите и децата се отърколват в бостана, за да станат големи дините. Малките динчета стават на туршия, а големите – на караомурски маджун.

Фестивалът предлага на посетителите участие във всички видове дейност. От бъркането на течността за сгъстяване на маджуна до „облизването“ на тавата в крайния етап на приготвянето му. Всички етапи от приготвянето на традиционните баници също се извършват пред очите на гостите – месене на тесто, точене на корите, правене на баницата и изпичане.

Паралелно се представят и различни обичаи, отразяващи бита на местните жители в миналото – тъчене и предене на вълна; правене на динени фенери; етнографска изложба. Возене на магарешки и конски каруци. Инициативите имат емоция, страст и трепет, защото става дума за колективно дело.

ПРОГРАМА

Празник на динения маджун
с. Смилец 2021
Местност „Гизлиджа“

29.08.2021 г., неделя

8:00 часа – Работилница за динен маджун

9:00 часа – „Уча се да точа баница заедно с баба“ – ателие за домашна баница на пещ

9:00 часа – „Феерия от дини“ – ателие за направа на фенери от дини, динени фигурки и др.

10:00 часа – Официално откриване на Празника на динения маджун

10:15 часа – „Атрактивно ревю на народни носии и накити от деца на възраст от 0-10 години“ – дефиле на оригинална автентична носия на деца

11:00 часа – Фолклорна програма

13:00 часа – Дегустация на топла баница и караомурски маджун

Празникът на динения маджун /мед/в село Смилец е единствен по рода си в България, който е съпроводен с народни песни, танци и базар на добруджански стоки.

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *