Date/Time
Date(s) - 03.08.2024
11:00 - 17:00

Location
На Площада, село Пелевун, община Ивайловград

Categories


За първи път в България се организира Празник на Траханата в ивайловградското село Пелевун.
Заедно с Теменужка Матева, един от хората, които възраждат традицията и се борят за популяризирането на Траханата, ние от Кулинарните фестивали на България организираме кулинарен Празник на Траханата с. Пелевун, на който ще може да се запознаете с различните видове трахани и техните производители, да участвате в работилници за приготвяне на трахана, да си вземете от траханата на различните майстори от цяла България и да се насладите на вкусните гозби с трахана, приготвени на място.
Празник на Траханата в Пелевун
Траханата е традиционна и здравословна гозба, като начинът й на приготвяне спомага за запазването на зеленчуци, билки и храни, по естествен начин, без консервиране и използване на хладилник.
Траханата произхожда от Персия и се среща в Югоизточна Европа и Близкия изток. Tова е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. По традиция се приготвя лятото, когато жътвата е преминала, житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре.
По време на Празника на Траханата ще има хубава българска музика, фолклорни изпълнения, вкусна храна и забава за цялото семейство.
Очакваме производители на трахана от цяла България, от Гърция и от Турция.
Нека всеки, който произвежда трахана, юфка, кус кус, и други традиционни храни – да се свърже с нас за участие.
Очаквайте скоро – ще обявим повече информация и програма.
Заповядайте на 3 август 2024 г., събота, в ивайловградското село Пелевун, за да направим заедно Празник на Траханата!
Празник на Траханата в Пелевун се организира от Теменужка Матева и Кулинарните фестивали на България, с подкрепата на община Ивайловград.
За повече информация, може да се свържете със Стоян Стоянов, Кулинарните фестивали на България, 0879 646 648, Festivalite.na.Bulgaria@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *