Date/Time
Date(s) - 15.06.2019
8:00 - 15:00

Location
Montana, Bulgaria

Categories


Седмото издание на фестивала на народната кухня „Бабина душица“ ще се проведе на 15 юни, събота, в Монтана.

Ето какво споделят организаторите в типичен северозападен стил:

„Драги ми ора, орки и мининки орчета! Ше речете сеги – „Тизе ни забувари, ма пустиняк!“ и нема да бъдете напълно прави. Що я мисла за вазе и ден, и нощ, понекоги и по вечерно време, докъде си пием рикията – те питайте мъжо ми Кольо, неко път и не мезим, вилицата със салатата ми увисне у въздухо, а я мисла, мисла… Ама да се не оплаквам, нали.
Докъде бех стигнала? А, да!
Начи дойде черешово време и черешова задушница, а кво става у Монтана на черешовата? Става голем джумбиш. Бабина душица е баш на черешовата.
Таа година за – вече зех да не броим кой пореден път, осми като че ли – Бабина душица по традиция ше гю напраиме с децата от Клуба за любителе на кафе и дебели книги. Вие се не лъжете по името на клуба – тия деца не са некви читанки, книжни плъеве, ми са най-стабилнио дечор къде се е раждал на монтанската земя. Четвърта годин съм с тия деца и още не мом да си повервам на късмето къде ме Господ запозна с них. И още не мом да се нафалим и да нги се нарадва. Има млого добри деца, ма бъш па на мене да ми се падне да работим и да познавам най-добрите от най-добрите – деййй! Те тава е късмет мойто! Чеки, че се поунесох.
Та докъде, викате, бех стигнала? А, да!
Начи таа годин ше има засилено писателско безучастие у лицето на Стоян Николов-Торлака, Дедо Скръц и Яна Кременска, ма с тия сътвере вие вече сте свикнали, а и они са си наши ора. Обаче разширяваме територията накъде Трънско, чекаме да ни дойде на госке и писатело Георги Томов, нема да се фалим, че ми е приятел, ма вие си го знайте и си го умайте едно наум. Засега нема да казвам другото госке, да ви драндза юбопитството. Я така като ви изкажа сичко, вие ша ебете да дойдете, знам ве азе кви сте сътвере! Още повече че тия ора ше си донесат книжките и вие ше можете да си купите направо от них, даже с афтотамквобеше – абе надписани, демек. Макар че я иам сите книги на Торлака, ама още не мом да разчетем кардиограмата, къде ми е драснал на пръвата, така че… не знам, не знам.

Приготвили сме ви и изненади, къде друга годин не сме праили, ама мислиме да почнеме да праиме, че нали сека организация требва да се разраства докъде си не достигне нивото на некомпетентност – я не знам къде е тва, ама го прочетох у една книга – не е дебела, тънка беше, ама ми аресА. Я дебели книги не мом да чета, че ме успиват и ми излаза челенка като ми паднат на очите.

Забоварих да кажем най-важните работи – начи таа годин, понеже сме повече ора и повече работи, ше се разквартируваме на слънчевио чесомник до паметнико на Левски у Грацката градина, е, тами зади летната Анаконда. Ше ни видите, де. По пушявицата, по пушявицата, та там! Почваме къде 8 чесо и свръшваме къде три следобед, що журето ше мине къде един и половина да пробва кво-що и после докъде рададеме кво сме уготвили, но ше си стане икиндия.

Щех да забовара на реча, че ако ви се не стои на пушявицата да ни гледате у ръцете кво работиме, може да гледате алеята на занаятите, къде е организира Лидия Костова – ей, много темелна и стоятна невеста излезна, ашкулсун! Може си купите неко гръне, неко пръжатница, ноже или свещ – там кво требва. А може си купите неко джунджурийка къде изобщо ви не требва, ама па е много убава. Що очите сакат да гледат убавиня, а душата сака да се радва на убави работи. И те така.

Е, па чекаме ви.“

За повече информация: https://www.facebook.com/events/587393735082772/

Bookings

Bookings are closed for this event.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *