Да организираме СУРВА 2020 в София. Да помогнем на Перник!

Днес новината, че държавните органи и местната власт в Перник препоръчват отмяната на Фестивала СУРВА 2020 в Перник заради водната криза, ни срази и натъжи!

Фестивалът СУРВА е емблема и гордост на Перник и на България и започва традиционно да се провежда в миньорския град през 1966 г., като първоначално се организира през 2-3 години. От 2008 г. насам празникът се превръща в ежегодното зимно събитие в Перник, което привлича интереса на много българи и чужденци.

Да преместим СУРВА 2020 в София!

Ето и няколко подкрепящи довода:

1. СУРВА 2020 трябва да се запази и проведе, дори и да не е в Перник. Фестивалът е име, знак и традиция – можем бързо да го преместим на 20-на км на север.

2. София има капацитет да поеме такова събитие и организационно и комуникационно. Това ще е и много мотивиращ пример за човешка и управленска синергия!

3. Община Перник и Столична община може да са съорганизатори и партниращи градове, подобно на Пловдив и Матера 🙂

4. Подготовката на Фестивала е в края си – предполагам, че почти всички участващи групи – български и международни са потвърдили, основната работа е финализирана!

5. Чудесна възможност проблемът да се превърне в решение – огромна негативна енергия се е събрала срещу отменянето на СУРВА 2020, хората негодуват, не могат да повярват, че се върви към най-лесното – канцелирането на събитието.

6. Можем да използваме опитът и енергията на Община Бургас с организацията на ежегодния международен Фолклорен фестивал, както и на Община Пловдив – Plovdiv Municipality с културната столица на Европа.

7. Организацията на СУРВА 2020 в София, с подкрепата на Перник, ще бъде чудесен пример, че българите могат да съграждат, а не само да се примиряват с разрушаването на изграденото.

Можем да го направим ЗАЕДНО. Хайде!


Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият в България и на Балканите, и една сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.

Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсния си характер фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *