Карнавален фестивал ФЪРШАНГИ 2023 на 18 февруари в с. Бърдарски геран – с весела и вкусна програма от банатските българи

На 18 февруари 2023 г. отново улиците на с. Бърдарски геран, ще се изпъстрят с красотата на маскирани хора, защото е време за ФЪРШАНГИ.

Съвместно с фестивала се организира и занаятчийски базар, на който се предлагат традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

ПРОГРАМА

10.00 ч. – Откриване на Фестивала

10.30 ч. – Празнично шествие

11.00 ч. – Пресъздаване на обичая „Бърборене“ пред Етнографския музей в с. Бърдарски геран

11.40 ч. – Провеждане на кулинарни демонстрации и игри на площада

За връзка:

0887592145
0888300936
0886015456
E-mail: saedinenie_1923@abv.bg

За Карнавален фестивал „Фършанги” в Бърдарски геран

По инициатива на Народно читалище „Съединение-1923” на 6 март 2011 г. се появява фестивал, който събира всяка година в с. Бърдарски геран желаещите да изживеят вълшебството на карнавала. За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните е известен като „Заговезни“.

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие – Възкресението.

Фестивалът „Фършанги” запазва най-добрите традиции на празника, а през годините покрай традиционното шествие богатството му се увеличи с базар на занаятчийски произведения, типични банатски български деликатеси и хумористичен концерт. Всеки може да участва според силите и желанието си. Освен многобройните участници от Бърдарски геран, редовно участват групи от селата Гостиля, Асеново, Трънчовица. Както и многобройните приятели на Бърдарски геран от близо и далеч, дошли да допринесат с фантазията, костюмите и доброто си настроение за успешните първи стъпки на фестивала.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *