Първи фестивал на пълнената чушка се организира в град Левски на 31 август

Община Левски организира разнообразна програма по време на традиционния панаир в град Левски. На 31 август (събота) е Първият фестивал на пълнената чушка, който ще събере майстори на традиционното ястие от близо и далеч от 17.00 ч. в парка пред сградата на Общината. Той ще премине под патронажа на кмета на общината Любка Александрова.

„В град Левски още от съществуването му като селище, от бабите и от майките си знаем, че всяка уважаваща себе си домакиня пълни червени чушки за панаира на селището, който от 100 години посреща гости, близки и приятели“, разказва Любка Александрова. Община Левски решава да съхрани тази традиция, кулинарното наследство на българина, и да го превърне в празник, като освен в домовете, го изнесе и в центъра на града – в парка до общината.

Целта е Кулинарният фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ да се превърне в емблема на региона и възможност да се привлекат повече гости и туристи.

Председател на журито ще бъде Катето Евро. Ще има състезания в две категории – „Най-автентична рецепта за пълнена чушка“, и „Най-уникална рецепта“. Наградите са бижута във формата на Златна, Сребърна и Бронзова чушка. За всички гости ще има вкусни пълнени чушки и след дегустация те ще могат да определят своите фаворити. 

Над 25 са заявките за участие. Конкурс, интересни състезания за малки и големи, музика и забавления ще радват домакините и гостите на празника. Вкусните ястия от здравословната българска кухня да бъдат оценени и от повече млади хора е целта на фестивала. Жури ще оценява майсторството на кулинарите, а победителите ще получат бижута във формата на чушки, изработени от бижутера Константин Костов. Вечерта подарък за гостите на панаира ще бъде концертът на фамилия „Тоника“ с Ралица Ангелова, която е родена в град Левски. Началото е от 20 ч.

На 29 август (четвъртък) от 20.00 ч. с концерт на хип-хоп изпълнителя Ицо Хазарта и награждаване на най-добре представилите се в играта „Сливи за смет“ ще бъде закрит проектът „Зелено училище“. На следващия ден от 20 ч. е концертът на група „Диана Експрес“ и на рок група „Изида“. На 1 септември (неделя) от 20.00 ч. следва концерт на фолк изпълнители на откритата сцена пред Общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *