Date/Time
Date(s) - 08.09.2019
10:00

Location
Читалищен парк, с. Козаревец

Categories


Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където тази година публичното готвене на прословутата кокоша чорба ще се състои за пореден девети път.

Празникът „Ден на кокошата чорба” е една от многото кулинарни прояви, които съпътстват кулинарните дни в община Лясковец и е също част от Карвинг фестивала, присъщ само за Лясковско.

По традиция съревнованието за най-вкусна чорба от домашна кокошка протича в първата събота на септември – след Малка Богородица.

Тази година кулинарно-фолклорния форум е точно на Малка Богородица – 8 септември. Огнищата с казаните ще къкрят на 8 септември, неделя, още в ранни зори, а официално празникът ще открият кметовете на селото и Общината – кметът домакин на Козаревец Красимира Колева и на Лясковец – д-р Ивелина Гецова, в 10 часа, когато е и водосветът за здраве и благоденствие.

В читалищния парк 13 отбора ще подпалят огнищата и ще сложат кокошето месо в казаните, а към обяд ще бъде избрана най-вкусната чорба.

По традиция кметът също готви кокошата гозба в свой казан, който не участва в конкурса и от който и тази година ще има по черпак за всеки.

ІХ Общински кулинарен празник „Ден на кокошата чорба” се организира от Община Лясковец, Кметство Козаревец, местното читалище „Земеделец-1899” и тази година ще събере 233 участници кулинари и самодейци.

Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *