Date/Time
Date(s) - 11.02.2023 - 12.02.2023
8:45 - 14:00

Location
Априлци, център, кв. Ново село, Нов неделен градски пазар

Categories


Празник на сланината и греяната ракия в Априлци представя вкусните и традиционни за региона храни и напитки и се организира от Община Априлци с подкрепата на Народно читалище „Светлина – 1895“.
Празникът ще се проведе за първи път в рамките на два дни – на 11 и 12 февруари 2023 г. (събота и неделя) на площада в центъра на града.
Празникът е организиран за първи път през 2011 година, с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия, на фона на народни песни, хора и хумор.
Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Събитието през годините намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, които превръщат площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост.
Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган”.
Организаторите на голямото февруарско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси с участието само на местни производители, : „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина”, „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *