Date/Time
Date(s) - 09.05.2020
All Day

Location
Центъра на с. Бъта, общ. Панагюрище

Categories


Деветият национален празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 9 май. Атрактивното събитие ще бъде на площада в селото, а организатор е Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”.

Празник на шарената сол 2020 в с. Бъта

Целта на Празника е да се разнообрази и обогати културният живот на хората не само в селото, но и в общината и региона.

А защо празникът е посветен на  шарената сол?

Тя едно от нещата, с които Панагюрският край е национално известен. Присъства ежедневно на българската трапеза. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите нашенски билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.

Празник на шарената сол 2020 в с. Бъта

Ще има кулинарен конкурс в три категории – най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия, като изложителите са призовани да използват само автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди.

Празник на шарената сол 2020 в с. Бъта

Редом с конкурса е предвиден и концерт на фолклорни състави.

След 16 часа започва празникът на село Бъта – „Гергьовден”.

Освен изява и признание, гостите на събитието ще имат възможност за екскурзия до Общинския център – посещение на Исторически паметници, свързани Априлската епопея – Исторически музей – Панагюрище, Мемориалния комплекс ”Априлци”, зала – трезор на Панагюрското златно съкровище, къщата – музей на Райна Княгиня, Дудекова къща, Лекова къща, Тутева къща и местността „Оборище”, където се е провело Великото народно събрание – 1876 година.

Заявки за участие се приемат до 17 април 2020 година чрез читалището в Бъта.

Организаторите на Празника на шарената сол в с. Бъта споделят:

„Тя – шарената сол присъства ежедневно на българската трапеза и ни е нужна като хляба и водата. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите български билки.

Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.“

Празник на шарената сол 2020 в с. Бъта

Хората и организациите, които искат да участват като изложители могат да видят:

Покана за участие

Заявка за участие

За с. Бъта:

Бъта е село в Южна България. Намира се в община Панагюрище, област Пазарджик, на 8 км южно от Панагюрище и на 4 км от Баня.

Запазени са автентични културни традиции. Селото се слави със самодейния си състав, наречен Игликата, известен с представянето на самобитни ритуали, обреди и песни, печелили много награди на различни събори.

Повече за с. Бъта от Wikipedia

За контакти с организаторите:

село Бъта, 4527

община Панагюрище

област Пазарджик

Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”

Мария Кършева – секретар, 0885 558 669

e-mail :  iglika_bata@abv.bg

 

Bookings

Bookings are closed for this event.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *