Второто издание на Фармфест „Момчилград“ ще се проведе на 25 и на 26 май 2024 г.

Второто издание на Фармфест „Момчилград“ тази година ще се проведе на 25 и на 26 май 2024 г.

Организатори на проявата са Община Момчилград и Сдружението на „Обединени български животновъди“ с подкрепата на Министерство на земеделието и храните.

През пролетта на миналата година беше проведено първото издание на фермерския фестивал в подножието на лесопарк „Момчил юнак“. Тогава местни животновъди показаха автохтонни породи животни, които отглеждат. Производители от района пък дадоха възможност на посетителите на феста да дегустират продукцията им.

Местните животновъди показаха оцелели от древността по нашите земи, среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо, каракачански кучета и планински коне.

Животновъдите разказаха за особеностите при отглеждането на автохтонни породи и разкриха тайната на родопското чеверме и защо среднородопското агне е най-подходящо за изпичане на шиш и защо е по-вкусно от останалите породи в България.

Тогава фермери ще демонстрираха как се дои мляко, а желаещите също се включиха в демонстрациите.

Фармфест Момчилград 2024

„Първият фармфест беше най-успешната по рода си проява, провеждана в Източните Родопи. Успяхме да привлечем посетители не само от областта, а и от вътрешността на страната. Това е причината да повторим събитието“, заявиха от Сдружението на „Обединени български животновъди“. Заедно с другия съорганизатор – Община Момчилград, те са се постарали второто издание на фестивала да бъде още по-интересно за посетителите.

Повече информация:

1 коментар

  1. Много се радвам,че все повече хора искат и посещават този тип мероприятия.
    Фермерски пазар,изложения, Фестивали и др.Неща свързани с традиционните живота на много поколения преди нас.Дано оценим и съхраним това богатство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *