Гергьовденски уикенд в Дома на траханата в ивайловградското село Пелевун от 5 до 7 май с традиционни вкусотии от Източните Родопи

Включете се във вкусното и интересно Ателие „Гергьовденски уикенд в Домът на траханата“ в с. Пелевун, община Ивайловград, от 5 до 7 май 2023 г.

Ивайловградският район е известен с богатото си културно и историческо наследство – крепости от различни епохи, римската вила „Армира“, етнографският музей в града. По слава с тях се мери само прочутото ивайловградско вино.
Селата в района, пръснати като бисери измежду хълмовете и полетата на региона, крият безценни съкровища на знанието – знание за стари гозби, за приготвяне на тахан и трахана, на ястия със зелении, които се използват само в този район.

Гергьовден е символ на прелома към истинската пролет – тази с цъфналите плодни дръвчета, на зеленината, разстилаща се като дъхав килим над плодородната земя и на времето, когато стадата се прибирали от зимните пасища по бреговете на Северна Егея, а овчарите прегръщали отново жените и децата си след няколко месечно отсъствие от дома.

Къща за гости Нощви и Теменужка Матева ви на Гергьовденски уикенд в Дома на траханата, създаден в село Пелевун от Теменужка Матева и семейството й, на кулинарно образователно ателие. Създаден, за да пази и предава знанието за приготвянето на този характерен за региона продукт – траханата и за използването му в приготвянето на различни гозби. Заедно с организаторите ще приготвите гергьовското агне с плънка от булгур и трахана, ще се научите да приготвяме трахана и всичко с нея – от разядки през основни ястия до десерти. Ще се разходите по хълмовете около селото, за да съберете заедно четлемик за салата и зелении за вкусния ивайловградски зелник. През цялото време с вас ще бъдат домакинята на събитието – Теменужка Матева и нейното семейство.

Такса за 1 участник – 250 лв.

Цената включва:

v Обучение в Школа “Нощви” – приготвяне на трахана и рецепти за нейното използване
v Запознаване с местите традиции за Гергьовден. Приготвяне и дегустация на гергьовско агне на пещ
v Разпознаване и събиране на млади пролетни растения от района и приготвяне на зелник
v Дегустация на типични за района на Ивайловград пролетни ястия
v Две нощувки в “Дома на траханата”
v Комплимент – 200 гр. трахана

Участниците могат да си закупят на място допълнителни количества от траханата на Теменужка Матева.

Записване за участие: до 22.04.2023 г. За потвърдени се смятат заявките, за които е платено капаро в размер на 50% от таксата за участие до 22.04.2023 г.

За заявки и допълнителна информация: тел. +359 885971825 Теменужка Матева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *