Готвят Тетевенска саламура наживо в София на 31 юли в Парка пред НДК

Вкусната и неповторима Тетевенска саламура гостува в София на Фермерския фестивал пред НДК, организиран от ХРАНКООП 🙂

Кулинарен празник "Тетевенска саламура с Мама Галя" на Фермерски фестивал СОФИЯ 2022

Кулинарен празник „Тетевенска саламура с Мама Галя“ на Фермерски фестивал СОФИЯ 2022 ще ви зарадва на 31 юли, неделя, от 12.00 до 14.00 ч. в София, в Парка пред НДК.

Наживо в София ще готви Мама Галя (Галина Генова), която живее и работи в Тетевен, но обича да казва, че е от близкото село Малка Желязна, където има своето малко място за посрещане и гощаване на скъпи гости.

Тетевенската саламура е местната рибена чорба, която е любимо ястие на тетевенци и гостите на китното балканско градче. Върви идеално с тетевенска сливова ракия, нещо люто и местна пърленка.

Всяка година Празникът на Тетевенската саламура събира повече от 30 кулинарни майстори и помагачи, които се състезават за най-вкусна рибена чорба от региона. И съвсем без изненада, на Празникът през 2022 г. – на 25 юни, конкурсът за най-добра рибена чорба бе спечелен именно от … Мама Галя, и то на „сляпа“ и анонимна дегустация от всички участващи кулинари.

Галина Генова става известна като Мама Галя заради своята грижовност, активност и усмивка по време на участието си в телевизионното риалити ФЕРМАТА през 2016 година. Оттогава има и много приятелства и мили спомени.

Елате, за да споделим вкусната Тетевенска саламура на Мама Галя и да почетем и пазим традициите на вкусната българска местна храна!

Кулинарен празник „Тетевенска саламура с Мама Галя“ на Фермерски фестивал СОФИЯ 2022 се организира от Кулинарните фестивали на България, с подкрепата на ХРАНКООП София!

Мястото на Кулинарния празник е в парка пред Националния дворец на културата (НДК), в частта му откъм булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ – в рамките на Фермерски фестивал СОФИЯ 2022.

За Тетевенската саламура (какво казват познавачите):

„Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.“

Повече информация:

Коментар: * 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *