Кулинарна демонстрация „Родопите гостуват на Женския пазар – с пататник и гайда“ показва как се прави пататник по три различни начина на 23 ноември

Тази събота Родопите ще гостуват на фермерски пазар Пендара, с рецептата, която всеки свързва с посещението си в планината на Орфей – Пататника. Специален гост на събитието е гайдарят Светльо Жилев, който ще ни зарадва с ритмите на родопската гайда!

Ще ви разкажем за традициите на родопската кухня и демонстрираме как се приготвя най-известното ястие от Родопите – пататника.

Една рецепта с много разновидности – колкото къщи има в Родопите, толкова и рецепти, но ние ще ви покажем как правят пататника в с. Широка лъка – на тиган, в с. Триград – в тавичка и в гр. Смолян – с точени кори.

Нашият гост, Светослав (Светльо) Жилев е активно действуващ гайдар и вокалист, изпълняващ родопски народни песни, с които е израснал, както и песни, от други краища на България, а също и джаз, рокендрол, келтски мотиви, класика.

В репертоара си, има и стотици инструментали, като по-голямата част от тях, са негови авторски. Плод на неговото творчество до този момент, са 5 албума, както и уникален филм – концерт заснет в пещери, и издаден през 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *