Празник на Еленския бут 2023 за десети път от 10 до 12 ноември в град Елена

От 10 до 12 ноември 2023 година ще се проведе Десетото издание на Празника на Еленския бут в град Елена, област Велико Търново. Фестивалът събира гости от страната и чужбина – близо 50 хиляди изпълниха улиците на възрожденска Елена общо за трите дни в изданието през 2022 г.

Организаторите от Община Елена и Местният съвет по туризъм се грижат да не липсва добро настроение, вкусни мезета и кулинарни специалитети. Кътовете за хранене предлагат всевъзможни изкушения, апетитни еленски бутове ще бъдат окачени по витрини и интересни дървени констукции. Улиците се изпълват със занаятчии и търговци – не само местни, но и от всички краища на България.

Празник на Еленския бут 2023

Концерти, томболи, забавни игри са само част от празника. Много атрактивен е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения, демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето.

Празникът на еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух, които оживяват чрез пресъздаване на съхранените през годините традиции и обичаи на еленчани.

Сигурно се чудите как да си приготвите еленски бут у дома. Трудно изглежда, но не и невъзможно, ако следвате съветите на бай Сава Ковачев от Елена. Почти няма къща в Елена, в която да не се приготвя „бут по еленски“.

Вижте как се прави Еленския бут и други интересни факти за него от Merudia.bg

ПРОГРАМА

7 коментара

 1. Как можем да поръчаме и цена

  1. Author

   Здравейте, на самото събитие може да си зкупите. Ако не планирате посещение, препоръчваме Трухчевта къща, може да се свържете с тях https://www.facebook.com/truhchev.house

 2. За стотиците посетители с кемпери и каравани има ли плац ? Или тия с кемперите за по 70-100 000 евро не са ви клиенти ?

 3. Защо Община Елена не осигури повече автобуси от/за Горна Оряховица и Велико Търново към Елена в трите празнични дни? Смятате ли, че по 3-4 автобуса на ден са достатъчни да превозят всички желаещи до/от празника? Всяка година е така. Не стига, че затриха влака Горна Оряховица-Елена, ами и автобусчетата мънички и на рядко.

 4. Вие защо рекламирате незаконно къщата на Трухчев, дето беше участник в реалити шоуто Хелс Кичън и отпадна ставнително рано там? А случайно да знаете, че се чака по цял час на опашка в двора зад къщата на Трухчев, за да си купиш по едно кюфте с питка и малко лютеница за не малко парички?!

  1. Author

   Здравейте, защо смятате, че рекламираме „незаконно“ когото и да е било 🙂

   Във Facebook страницата си споделяме хубави и вкусни снимки и публикации, които ни харесат – вероятно и там сме споделили нещо от тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *