Празник на Рилския зелник ви очаква на 26 юни в самоковското село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година! Конкурс за най-вкусен и красив зелник, богата фолклорна програма! Заповядайте! На центъра на с. Бели Искър от 16.00 ч.

По време на Празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник.

Празникът на рилския зелник се организира за поредна година от местното едноименно туристическо дружество, Община Самоков и кметство Бели Искър.

Ето какво споделя Анна Манова от Samokov365.com за изданието на Празника през 2016 г.:

„Никак не беше лесно да се определи кой е по-по-най, тъй като всички бяха много различни и със сигурност всеки от тях заслужаваше награда, предвид трудоемкостта на приготвянето му. Спомням си като бях дете моята баба колко труд влагаше в разточването на корите, после ги оставяше да престоят, докато правеше останалата част от зелника. След това грижливо поръсваше корите с олио и извара и ги навиваше в прекрасен краешник. В средата поставяше плънката. А най-отгоре слагаше парченца сланина. Домашно приготвена вкусотия. Уханието на зелника се разнасяше в стаята и той бързо привършваше още преди да е изстинал. Много мил спомен от детството ми довя този зелник. Сигурна съм, че и на доста от вас също.“

Повече информация:

Празник на Рилския зелник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *