Празник на Тетевенската саламура представя автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия на 22 юни

Община Тетевен организира на 22 юни традиционния празник на Тетевенската саламура.

За четвърта поредна година екип от утвърдени тетевенски готвачи ще демонстрира на живо приготвяне на традиционната тетевенска саламура.

С автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия ще се включат кметствата от общината, местни хотелиери и ресторантьори.

Тази година участие ще вземат представители от Община Радовиш, Северна Македония и с. Велики Извор, общ. Зайчар, Сърбия.

Гост готвач ще бъде Иван Звездев. Ще бъде представена демонстрация на стари начини на улов на риба, както и зарибяване със зарибителен материал в р. Бели Вит.

ПРОГРАМА

22 ЮНИ 2019 Г.

ПЛ. САВА МЛАДЕНОВ – ГР. ТЕТЕВЕН

10:00 часа — Официално откриване

10:30 часа — Презентация на рибни ястия и местна кухня, гост готвач Иван Звездев

11:00 — Фолклорна програма

Повече информация

Рецепта за вкусна Тетевенска саламура от vkusi.me


Тетевенска саламура (рибена чорба)

Тетевенска саламура е рибена чорба от различни видове дребна речна риба и речни раци, характерна за Тетевенския край. Яде се както студена, така и много гореща, като мезе на местната сливова ракия или след препиване на сутринта. Трябва да е много солена, кисела и люта.

Независимо от драматичния си състав, тази саламура не вреди на хора с гастрити, язви и колити, защото всички целулозни люспи се отстраняват предварително. А точно те дразнят стомаха. Тетевенски майстори и ценители казват: „Ако след третата лъжица по челото ви няма пот и чорбата не се сърба звучно, значи саламурата не е направена както трябва…“

Неслучайно приживе известният български писател Николай Хайтов без колебание я избира за свое любимо ястие “и на този, и на онзи свят – тетевенска саламура”.

Прочетете повече …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *