Празник на цалапишкия бабек и вино за първи път на 28 март

Руйно вино и вкусни мезета приканват жителите и гостите на село Цалапица, община „Родопи“, споделиха от PlovdivNow.bg. Всички очакват с нетърпение празника на местния бабек и домашното вино.

Организаторите на това вкусно и пивко събитие са Кметството на с. Цалапица и Читалище „Светлина-1900“, с. Цалапица. Купонът ще се случи на 28 март, на площад „Демокрация“ в селото.

За доброто настроение ще се погрижат над 30 фолклорни състави от Пловдивско и Пазарджишко, а местните винари и майстори на бабеци ще покажат своята продукция, като записването става в Кметството до 20 март.

За да бъде празникът, както подобава, ще има и конкурси за най-вкусен бабек и най-добро вино. За целта майсторите трябва да представят проби за дегустация отново в Кметството, най-късно до 10,00 часа на 28 март. Комисия ще ги оцени и ще излъчи победителите.

Празник на цалапишкия бабек и вино
Снимка: slowfood-bg.com

С какво обаче се откроява сред кулинарните си побратими Цалапишкият бабек? С това, че се опушва, а това му придава неповторим вкус и специфичен аромат. Рецептата за него се знае от векове, но хората в село Цалапица, община Родопи, не са много склонни да я издават. Автентичният Цалапишки бабек се прави само с накълцано, а не мляно прошарено свинско месо, а в осъвременения вариант се приготвя с добавка на телешко месо и сланина.

Вижте рецептата за Цалапишкия бабек от Slow Food

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *