Събор на хърцоите в с. Кацелово ще се проведе на 10 август

На 10 август 2019 г. в село Кацелово, община Две Могили, ще се проведе Десетият събор на хърцоите.

За десета поредна година по време на Събора ще си дадат среща фолклорни, певчески и танцови формации, както и индивидуални изпълнители от уникалната хърцойска общност.

Съборът на хърцоите се организира от НЧ ”Н.Й.Вапцаров-1902″, под патронажа на кмета на Община Две могили – Божидар Борисов.

На сцената на събора се представят групи за автентичен местен фолклор, ще бъдат показани и запазените обичаи и рецепти. Село Кацелово е известно с автентичните си носии, пазени от 200 години. Местните хора са съхранили и хърцойския диалект, предаван от поколения. Те се смятат за най-старата етнографска група в Североизточна България, която и днес пази обичаи като подковаване на сватове, и предпазване от русалии. Фестивалът на хърцоите се провежда под мотото „Да се открием, да се намерим, да се опознаем“.


Хърцоите са една от групите старо българско население в Северна и някои райони на Североизточна България, разположени най‑вече в селищата около градовете Бяла и Русе. Те се срещат и по на запад в Търновско, а на изток – около района на гр. Разград. Техни съседи и много близки по своите културни и езикови характеристики на север са капанците.

Повече за хърцоите:

Wikipedia

Българска етнография


Повече информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *