Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ ще се проведе на 27 и 28 юли 2024 г. в Малко Търново

Четиринадесетият Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2024 ще се проведе на 27 и 28 юли 2024 г. в гр. Малко Търново.

На него отново ще бъдат представени елементи от уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор.

Тази година фестивалът се посвещава на 110 – годишнината от създаването на Народно читалище „Георги Попаянов 1914“, гр. Малко Търново, затова в програмата са включени дейности, с които основно ще бъде представена неговата работа.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Георги Попаянов 1914“, гр. Малко Търново със съдействието на Община Малко Търново и в съорганизаторство с ПП „Странджа“.

Заповядайте, за да съпреживеете заедно тази инициатива, утвърдила се през годините като необходима и желана от жителите и гостите на гр. Малко Търново и региона.

За Народно читалище „Георги Попаянов 1914“, гр. Малко Търново:

„Читалището в Малко Търново е създадено на 2 февруари 1914 г., непосредствено след Освобождението на града от турско робство. То бързо става център на цялостния обществено-културен живот на града – всички събрания, годишнини, концерти, забави, театрални пиеси и др., се провеждат в него.

Въпреки трудностите и липсата на средства, малкотърновци обзавеждат сградата с дарения от гражданите – столове, маси, килимчета, реквизит за представленията. През годините тук е кипял обществения живот на градчето ни, провеждали са се множество театрални представления, възстановявали са се обичаи, съхранявали са се песни и танци.

Всички ние – работещите тук и самодейците, прибавяме и своите съчки към огънчето, което гори толкова дълго и което сме длъжни да оставим на своите деца – съхраняването и предаването на нематериалното наследство на Странджа и Родния край!

Вярвам, че Фестивалът отново ще е успешен, защото го правим заедно!!! Градчето ще се оживи, мало и голямо ще дойде да съпреживее с нас духа на миналото и връщането на традициите, да се наслади на звучната мелодия на гайдата и тъпана, да усети самобитната странджанска магия.

Смисълът на празниците и съборите е точно това – да предадем на поколенията живата памет.“

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *