Български фестивал на сливата в Троян от 21 до 23 септември

Община Троян организира Български фестивал на сливата с богата развлекателна и фолклорна програма, тематични дегустации и конкурси, атракции за деца. Фестивалът ежегодно присъства в ефира на националните медии, рекламира се активно в социалните мрежи, интернет, чрез външна и печатна реклама, част е от програмата на популярните български туроператори.

 Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия” имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

А всеки празник си има своята история и начало….

В с. Борима например разказват, че Празника на сливата има близо 80 годишна история. С призива на селския глашатай : „…Хайдееее…На Стафуня в нивата на празника на сливата. Ракийка си вземете и на празника идете…” се давало началото. След това от нивата, участниците в празника се отправят към центъра, където с празнично слово кметът или директорът на училището приветстват присъстващите боримци и гости от околията. След официалната част започва веселието. Свири селската духова музика, играят хора и на дълга трапеза са насядали хората, като всеки си носи във „връзка” /кърпа/, в която е завит домашен хляб и салата също от къщи и всеки си носи прибори за храна, задължително всеки си носи и ракия, и чашки да черпи другите от своята реколта.

И всички се отправяли към нивата на рода Стафунски след прибиране на реколтата. Там се отчита колко богата е била реколтата, колко сливи са изсушени, колко ракия е варена на казанката

 

Празника е съществувал до към 1949 г. За това свидетелстват възрастни хора, които днес са на 85-90 години.

“ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД е исторически наследник на традициите в ракиепроизводството в района на град Троян. Основан е през 1948 година като поделение на Държавния спиртен монопол като основната му дейност е свързана с производството на Троянска сливова и ябълкова ракия, както и търговията с тях. За целта предприятието разполага с няколко добре оборудвани дестилерии в различни села от региона и един търговски склад в града.

На да се върнем към Празника на сливата….

За пръв път от зелената морава на изложението, преди 20 години  тръгва днешния, най – троянски празник: „Празника на сливата и Троянската сливова ракия” за да създаде емоции и добро настроение на хората от цялата община, а за гостите избрали не случайно тази дестинация в празничните дни. От това райско место тръгнала славата на ракията преди повече от сто години, и то е мястото което съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на народната материална култура. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата открива в идеята на „Празник на сливата и сливовата ракия” един добра и успешен опит да съхрани традицията. Защото този значим поминък на балканджиите си е всъщност живо наследство в което и ракията – отдавна смятана за една от емблемите на града и региона, но и отглеждането на сливите и до днес има своето място в стопанския живот и бита на хората.

Няколко години по късно празника се провежда за пръв път и в Троян, паралелно с атракциите на изложението. Като всеки празник носи очакване и емоции и се разширява кръга от участници и подкрепящи празника – постоянно етнографско и занаятчийско изложение в Орешак.

Общината, НЧ „Наука-1870 г.” Троян, Института за планинско животновъдство и земеделие, Винпром, Музея на занаятите, читалищата от цялата община създават и градят празника в който освен магията и романтиката на приготвянето на дестилата в домашна среда – запазена марка на Троян и на България все по-отчетливо зазвучава стремежът да се съхраняват традицията и материалната култура на българите, да опазва духа на Балкана. Освен атракцията, ракията и сливовите изкушения,  фактор за това са неповторимата природа на Троянския край, душевността на балканджиите, народното изкуство и занаятите, и разбира се разнообразната богата програма на празника, която във всяка следваща година от началото е по-богата, по всеобхватна.

Samsung

За да можем днес да наречем празника „Български фестивал на сливата” и с проект по Оперативна програма „Регионално развитие”  съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие да търсим националното и международното му звучене.  Една традиция с вкус, дух и настроение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *