ФЪРШАНГИ 2022 представя карнавален маскарад и банатска кухня на 26 февруари

На 26 Февруари 2022 г. улиците на с. Бърдарски геран ще се изпъстрят с красотата, смеха и шегите на многобройните маскирани хора, които ще вземат участие в Международния карнавален фестивал „Фършанги”.

Съвместно с фестивала се организира и занаятчийски базар, на който се предлагат традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

За връзка:
0887592145
0885363456
0886015456
E-mail: saedinenie_1923@abv.bg

За Карнавален фестивал „Фършанги” в Бърдарски геран

По инициатива на Народно читалище „Съединение-1923” на 6 март 2011 г. се появи фестивал, който събира всяка година в с. Бърдарски геран желаещите да изживеят вълшебството на карнавала. За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните е известен като „Заговезни“.

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие – Възкресението.

Фестивалът „Фършанги” запазва най-добрите традиции на празника, а през годините покрай традиционното шествие богатството му се увеличи с базар на занаятчийски произведения, типични банатски български деликатеси и хумористичен концерт. Всеки може да участва според силите и желанието си. Освен многобройните участници от Бърдарски геран, редовно участват групи от селата Гостиля, Асеново, Трънчовица. Както и многобройните приятели на Бърдарски геран от близо и далеч, дошли да допринесат с фантазията, костюмите и доброто си настроение за успешните първи стъпки на фестивала.

Повече информация:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *