Четири кулинарни празника в Северна България канят днес на банатски вкусотии, сланина и греяна ракия, кметски кебап и зелева чорба

Днес има четири кулинарни празника в Северна България, които си струва да посетите 🙂

Банатските българи от с. Бърдарски геран (до Бяла Слатина) ви очакват на Международен карнавален фестивал ФЪРШАНГИ 2020, където освен на карнавалния маскарад, може да се насладите на традиционни деликатеси от банатската кухня.

В никополското с. Асеново може да отидете на Цурки в с. Асеново, където отново банатския празник Фършанги е в разгара си. Отидете там и разберете как „бабите криели кълбасите и пушеното месо и казвали на малчуганите „айде цурките взеха кълбасите и месото, няма да се яде блажно до Великден“ 🙂

В Априлци днес е Празник на сланината и греяната ракия Априлци 2020 и ще се насладите на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор. Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. „Бабината гозба”, приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в „големия чорбаджийски тиган”.

В русенското с. Бабово ви очакват на 5-ти ФП „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“. За пета година ще може да опитате традиционните за с. Бабово греяна ракия и зелева чорба, приготвена от юнаците в „Юнашки тиган“, по рецепта завещана от баба Ханджийка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *