Date/Time
Date(s) - 25.08.2019
8:00 - 22:00

Location
местност Гизлинджанска чешма

Categories


Народно читалище „Светлина-1906“ – с. Смилец, Община Силистра, кани всички желаещи да наблюдават и участват в направата на динен маджун.

Идеята е възникнала като част от календарния план на местното читалище преди години, а подготовката за деня започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес „от нивата – до тавата“ е интересен за различните поколения, които участват в дейностите. При засяването бабите и децата се отърколват в бостана, за да станат големи дините. Малките динчета стават на туршия, а големите – на караомурски маджун. 

Фестивалът предлага на посетителите участие във всички видове дейност. От бъркането на течността за сгъстяване на маджуна до „облизването“ на тавата в крайния етап на приготвянето му. Всички етапи от приготвянето на традиционните баници също се извършват пред очите на гостите – месене на тесто, точене на корите, правене на баницата и изпичане.

Паралелно се представят и различни обичаи, отразяващи бита на местните жители в миналото – тъчене и предене на вълна; правене на динени фенери; етнографска изложба. Возене на магарешки и конски каруци. Инициативите имат емоция, страст и трепет, защото става дума за колективно дело.

 

ПРОГРАМА

Празник на динения маджун
с. Смилец 2019
Местност „Гизлиджа“

8:00 часа – Работилница за динен маджун

9:00 часа – „От бабината баница по-сладка няма“- ателие за домашна баница на пещ, ателие за динени фантазии

10:00 часа – „Атрактивно ревю на народни носии и накити“- представено от деца на възраст от 0-10 години, конкурсна и фолклорна програма

15:00 часа – Дегустация на топла баница и караомурски маджун

15:30 часа – Награждаване на участниците в ателиетата
Празникът на динения маджун /мед/в село Смилец е единствен по рода си в България, който е съпроводен с народни песни,танци
и базар на добруджански стоки.

Заповядайте, заедно да споделим и съхраним магията на българския фолклор,бит и традиция!

Кметство с. Смилец, Община Силистра, НЧ“Светлина-1906-Смилец“

Повече информация

2 коментара

    1. Author

      Благодарим,че сте харесали нашата информация за събитието на Динения мед!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *