Date/Time
Date(s) - 16.11.2019
All Day

Location
с. Хрищени, община Стара Загора

Categories


Будното старозагорско село Хрищени за поредна година ще изпълни със съдържание и много веселие своя девиз – „За да сте здрави и засмени – яжте райски ябълки от Хрищени!”.

За поредна година китното село Хрищени е домакин на Празника на райската ябълка.

Екзотичният южен плод тук се чувства у дома си и се отглежда в повече от 140 градини и дворове. Традицията се ражда през 30-те години на миналия век, когато местният свещеник Николай, близък с главния овощар на Борис III, донася в селото първите 16 дръвчета. Гърците напълно заслужено са нарекли тая ябълка „diospyros” – „божествен плод”. Райското изкушение е истински витаминозен дар за организма, пребогат на витамини, минерали, витамин С и провитамин А, полезен за сърдечносъдови заболявания, забавящ стареенето и поддържащ зрението в отлична форма.

В 11 ч. най-добрите ученици на Хрищени ще вдигнат на площада пред кметството знамето със символа, направил селото популярно навред – райската ябълка, както и знамената на България и ЕС. За гостите ще има специален щанд на производителите на ароматна райска ракия. Ще има и конкурс за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки, много песни, танци и забавления.

Организатори на единствения по рода си Празник на райската ябълка у нас са Кметството и Народното читалище „Стефан Генчев – 1901 г.“ в село Хрищени. Най-голямото старозагорско село ви очаква на своето най-екзотично събитие и кани гости от близо и далеч.

Добре сте дошли всички!

Повече информация

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *